چهار شنبه 2 اسفند 1396
Language:
به وب سايت رسمي دكتر عليرضا جعفري جراح سر وگردن و متخصص گوش و حلق و بيني خوش آمديد  
 
 
درباره من
خبرها
گالري عكس
مقالات
سرطانهاي سروگردناطلاعات پزشكي
ارتباط با من
پرسش و پاسخ
مشاوره
جراحی بینی
 
 
 
اهمیت پیشگیری از سرطان
 
تنها چيزي كه سرطان‌ها مختلف را ازهمديگر متمايز مي‌كند شكل ظاهري بروز آنهاست نه ماهيت آنها پس بهترين راه اين است كه بياموزيم ازعواملي كه سبب ايجاد بيماري مي‌شوند دوري كرده وبه بيان بهتر پيشگيري كنيم. وچون تفاوتي نمي‌كند چه نوع سرطاني مدنظر باشد،موفقيت آميزترين شيوه پيشگيري پرهيز ازتماس با عوامل سرطان‌زا است. تشخيص زودرس به عنوان نكته كليدي دردرمان موفقيت آميز بسيار مطرح است. شايد بدانيد كه تمام تلاش سيستم پزشكي درمورد اين بيماري بردوپايه پيشگيري و تشخيص زودرس بنا شده است. در نتيجه شناخت راه‌هاي پيشگيري از سرطان درروند مقابله با آن مي‌تواند بسيار مؤثر باشد. زيرا سرطان يك نوع بيماري است كه حدود 30تا40 درصد كل موارد آن با مصرف مناسب مواد غذايي وكنترل وزن، ورزش و تغيير نحوه زندگي قابل پيشگيري است و با توجه به مخارج بالاي درمان و ناموفق بودن بسياري ازآنها مناسب‌ترين برخورد با بيماري پيشگيري ازآن است. نكته قابل توجه دراين زمينه اين است كه رعايت نكات مؤثر در پيشگيري از سرطان، سيستم بدن ما را برعليه ساير بيماري‌هاي مزمن ديگر نيز ايمن مي‌كند. و ازآنجا كه بدن انسان خود تعمير وخود درمان است و قادر است با هرگونه بيماري، بالا بردن قدرت دفاعي بدن از طريق بهداشت تغذيه سالم، ورزش،دوري از استرس‌ها وعوامل سرطان‌زا است. اينكه شما نيز مثل هزاران انسان پرمشغله دراين عصر سرعت و بي‌حوصلگي، كه كسي تحمل چندين دقيقه ماندن پشت چراغ قرمز را ندارد. عصري كه ساندويچ به عنوان يك غذاي آماده، دربسياري از اوقات بربقيه غذاها ارجع است. شايد حوصله نداشته باشيد خودتان را محدود به اجراي يك سري قوانين كنيد. فرضاً12 وعده درروز سبزي وميوه تازه بخوريد و يا چند كيلومتري درروز پياده روي كنيد. شايد تصور خيلي ازمردم هم اين باشد كه بالاخره اين همه تلاش وكار محققان و دانشمندان وكيمياگران درآزمايشگاه‌هاي بزرگ و وسيع و فوق‌العاده بايد به يك جايي برسد،بالاخره بايد چيزي ساخته شود جادويي ومعجزه گري كه فوراً بيماري را علاج دهد. لازم است يادآوري شود كه موارد ذكر شده دراين فصل قانون‌هايي براي به بردگي كشاندن شمانيست وباز لازم است ذكر شود در سازمان عظيم وجهاني FDA نيز همه مي‌دانند داروها قرارنيست معجزه كنند. گاهي حتي خود اينها مرگ بارند. بسياري ازداروها درطي دوره بيماري ناراحتي فرد راكم مي‌كنند به عبارت بهتر علايم بيماري را كنترل مي‌كنند مي‌كنند ولي داروها معجزه نمي‌كنند. فقط يكسري مواد شيميايي هستند كه در بدن ما، جايي كه هزاران هزار ماده شيميايي و واكنش و اتفاقات گوناگون مي‌افتد، يكي از دوتااتفاق جديد ايجاد مي‌كنند كه البته بيشتر اوقات فقط يك كار نمي‌كند و نمي‌تواند هيچ كاري به هيچ جاي ديگر بدن نداشته باشد و اين مي‌شود كه مي‌گوييم خود داروهاي ضد سرطان هم كاه سرطان‌زا هستند. دوستي مي‌گفت: داروسازان دارومي‌سازند چون بايد زندگي كنند.وشما بايد داروها را دور بريزيد، چون شما هم مي‌خواهيد زندگي كنيد. به گفته دكتر پاول اسميت بيوشيميست مشهور جهان، درمان قطعي سرطان را درزير ميكروسكوپ نمي‌توان يافت، اين درمان درظرف غذاهاست ( به عبارتي، مواد غذايي نقش با ارزشي درپيشگيري و درمان سرطان به عهده دارند). نكته ديگر براي اينكه شما به اهميت اين بخش بيش از پيش واقف گرديد و منظور ايجاد وحشت هم نباشد اينكه :
سرطان هيچ‌گاه ريشه‌كن نخواهد شد
دانشمندان درتلاش براي غلبه برسرطان هستند اما اين روند طولاني و بسيار كند است واين بيماري كه هرساله حدود 6ميليون نفر را ازپاي درمي‌آورد هرگز ريشه‌كن نخواهد شد. "سرپال نرس" برنده جايزه نوبل پزشكي سال 2001 ورئيس مركز تحقيقات سرطان انگليس كه بزرگترين سازمان تحقيقاتي اروپاست، مي‌گويد: درانتظار گلوله جادويي نباشيد،درمانهاي جادويي را فراموش كنيد. زيرا سرطان يك نوع نيست، بلكه بيش از 200 نوع مختلف است. اواعتقاد دارد بروز مشكل دركنترل كننده‌هاي تقسيم سلولي(برخي ژن‌ها) علت ايجاد سرطان مي‌باشد. سلول جهش يافته به جاي از بين رفتن به تقسيم ادامه داده و درنهايت تشكيل توده‌ي توموري مي‌دهد، وي گفت: سرطان يك بيماري بسيار پيچيده است. بسيار پيچيده‌تر از هربيماري كه تاكنون باآن سروكارداشته‌ايم وبه دليل همين پيچيدگي مقابله با آن آسان نيست . اومهمترين وتنها عامل عمده‌اي كه تاكنون شناخته شده‌ است و مي‌توان بروز سرطان رابراي كوتاه مدت كاهش دهد، منع مصرف تنباكو و استعمال دخانيات و قرارنگرفتن دربرابر نورخورشيد و تشعشعات معرفي مي‌كند. همچنين درك بهتر از تركيبات ژنتيكي تحريك كننده سرطان، از عواملي هستند كه درروند رو به رشد موارد سرطان تغيير ايجاد خواهند كرد.نرس معتقد است كه به دليل بروز خطاهاي طبيعي در بدن، سرطان هميشه با انسان همراه است بنابراين هرگز نمي‌توان آن را ريشه كن كرد، اما مي‌توان بسيار بهتر از آنچه كه تاكنون انجام شده است، عمل نمود. درعلم پزشكي، پيشگيري از سرطان را در3 سطح بررسي مي‌كنند. پيشگيري سطح اول كه مؤثرترين واغلب به صرفه‌ترين نوع پيشگيري است به معني جلوگيري از بروز بيماري مي‌باشد. به عنوان مثال به افراد سيگاري توصيه مي‌شود براي كاهش خطر ابتلا به سرطان ريه، سيگار خود را ترك كنند. درپيشگيري سطح دوم كه به بيماريابي يا Screening مشهور است هدف يافتن بيماري درمراحل بسيار ابتدايي وقابل درمان است. ماموگرافي نوعي روش تصويربرداري از بافت پستان است كه مي‌توانند تومورهايي به كوچكي چند ميلي‌متر كه هنوز قابل لمس نيستند را به تصوير بكشد. و درنهايت پيشگيري سطح سوم سعي مي‌شود بااقدامات توانبخشي، هرچه زودتر ومؤثرتر بيمار رابه زندگي طبيعي خود باز گرداند.
طبق برنامه پيشگيري كه توسط انيستيتو ملي سرطان ارائه شده است بيشترين تمركز برروي چهار مورد زير مي‌باشد:
1- تصحيح برنامه غذايي
2- عدم استعمال سيگار
3- استفاده از برخي تركيبات شيميايي مفيد
4- كاربرد به موقع آزمايش با تست‌هاي تشخيصي
در رابطه با برنامه غذايي مشخص شده كه تعداد قابل توجهي از تركيبات موجود درميوه‌ها، سبزيجات و غلات درروند پيشرفت سرطان اختلال ايجاد كرده و درمطالعات آزمايشگاهي اثرات ضد سرطان‌زايي آنها به اثبات رسيده است. مطالعات برروي جمعيت‌ها نشان مي‌دهد كه افرادي كه مصرف ميوه و سبزي دربرنامه غذايي آنها كمتر نقش دارد بيشتر به سرطان‌هاي مري، دهان، معده، روده، ريه، پروستات واحتمالاً ديگر سرطان‌ها مبتلا مي‌شوند. انيستيتو ملي سرطان بهترين برنامه پيشگيري ازسرطان را مصرف حدود 5 بار در روز از ميوه‌جات وسبزيجات ورژيم غذايي كم چربي و پر فيبر ذكر مي‌كند . ويتامين‌هاي E,C,A و تركيبات ديگري نظير ايندول‌ها، ايزوتيوسيانات‌ها ودي تيول تيون‌ها همگي از تركيبات ضد سرطان شناخته شده در ميوه‌ها و سبزيجات به شمار مي‌روند. دي تيول تيون‌ها ازتركيبات استخراج شده از گل كلم مي‌باشند و درمطالعات آزمايشگاهي نقش مؤثري دركاهش ابتلا به تعدادي از سرطان‌ها داشته‌اند. تعداد قابل ملاحظه‌اي از تركيبات موجود درميوه‌ها،سبزيجات وغلات هستند كه نقش آنها درپيشگيري از برخي سرطان‌ها به اثبات رسيده‌است كه در زير به برخي ازآنها اشاره مي‌شود.
غذاهايي كه برپايه سويا تهيه مي‌شوند:
پس از اينكه بروز كمتر سرطانهاي سينه، پروستات و كولون درجمعيت‌هاي آسيايي كه از ميزان زيادي برروي اثرات پيشگيري كننده‌ي سويا متمركز شده است. مطالعات نشان مي‌دهد كه سويا ممكن است نقش پيشگيري كننده دربروز سرطان سينه داشته باشد به شرطي كه غذاهاي حاوي سويا از سنين اوليه زندگي مصرف شود. وجود ايزوفلوون‌ها و ليگنان‌ها كه استروژن گياهي هستند و دردانه سويا وجود دارد مسئول اثرات پيشگيري كننده از سرطان سينه است به خصوص كه اين رژيم غذايي قبل از بلوغ استفاده شود. برخي مواد طبيعي كه به عنوان ماده ضد سرطان شناخته شده‌اند درزير آورده شده‌است.
كاروتن:
كاروتن‌ها يا كارتنوئيدها رنگدانه‌هايي هستند كه داراي اثر آنتي اكسيدانتي بوده و عمدتاًدرسبزيجات وميوه‌ها يافت مي‌شوند. بتا كاروتن كه در ساخت ويتامين آ نقش دارد به علت اثر آنتي اكسيدانتي، منجر به بروز كمتر سرطان مي‌شود.
ليكوپن:
ليكوپن‌ها، كاروتنوئيدهايي كه در سبزيجات قرمز و زرد رنگ، خصوصاً گوجه فرنگي يافت مي‌شوند. ميزان ليكوپن با پختن بيشتر مي‌شود. رب گوجه فرنگي يافت مي‌شوند. ميزان ليكوپن با پختن بيشتر مي‌شود. رب گوجه فرنگي منبعي غني از ليكوپن مي‌باشد . در مطالعه‌اي برروي بيماران مبتلا به سرطان پروستات كه قبل از انجام عمل جراحي به مدت سه هفته مكمل غذايي ليكوپن دريافت كرده بودند نتايج بيانگر كاهش علايم بيماري و بهبود سريع‌تر بيماران بود. گفته مي‌شود كه مكمل‌هاي ليكوپن ممكن است اثرمفيدي درجلوگيري از پيشرفت سرطان پروستات داشته باشند.
گياهان خانواده Crucifera:
مطالعات برروي جوامع مختلف نشان مي‌دهد كه مصرف گياهان خانواده Crucifera (كلم قرمز وگل كلم) دررژيم غذايي از بروز برخي سرطان‌ها جلوگيري مي‌كند. تحقيقات كامل‌تر حاكي از وجود مقادير بالايي از ايزوتيوسيانات‌ها، خصوصاً سولفورافان، به عنوان آنتي اكسيدانت دراين گياهان است.
چاي سبز: درسال 1992 محققين ژاپني بروز كمتر سرطان‌هاي مري ومعده را در يك جمعيت ژاپني ساكن درجوامع غربي گزارش كردند. اين محققين متوجه رابطه‌اي بين ميزان مصرف چاي سبز وكاهش بروز سرطان دراين جوامع شدند. مطالعات بعدي برروي حيوانات نشان داد كه شروع پيشرفت و رشد سرطان با تجويز كافئين موجود درچاي كاهش مي‌يابد. البته مطالعات بعدي چنين رابطه‌اي را نشان ندادند. به همين دليل دراين مورد نمي‌توان با قطعيت اظهار نظركرد.
مكمل‌هاي غذايي:
امروزه حدود100 ميليون آمريكائي به صورت منظم از مكمل‌هاي غذايي استفاده مي‌كنند و اين رقم درحال افزايش است به گونه‌اي كه كارخانجات توليد كننده اين مكمل‌ها سالانه ده ميليون دلار فروش دارند. اينگونه فرآورده‌ها عبارتنداز: ويتامين‌ها، فرآورده‌هاي گياهي، اسيدهاي آمينه و ساير فرآورده‌هاي طبيعي ومشتقات آنها. نقش مواد غذايي در پيشگيري و درمان سرطان موضوعي است كه دربسياري ازمجلات پزشكي وعمومي به آن پرداخته شده است. ايده‌ي پيشگيري ازسرطان با استفاده از مواد غذايي برپايه‌ي يكسري مطالعات اپيدميولوژي (همه‌گيرشناسي) تعداد محدودي مطالعات كلينيكي ومطالعات برروي حيوانات شكل گرفته است. بيش از 40 ماده‌ي بدست آمده ازغذا درحال حاضر به عنوان عوامل شيميايي پيشگيري كننده از سرطان معرفي شده‌اند. تعدادي از اين مواد عبارتند از: ايزو فلاوون‌هاي سويا، پلي فنول‌هاي چاي سبز و سياه، ليكوپن ويتامين E,D سلنيوم و كلسيم. ازجمله مكمل‌هاي غذايي مهم مي‌توان به ويتامين E وسلنيوم اشاره كرد. مكمل‌هاي غذايي ويتامين E به صورت 800 واحد درروز بدون هيچگونه عارضه‌اي جدي دركلينيك استفاده شده‌اند وگزارش شده است كه داراي اثر حفاظتي در برابر آسيب‌هاي اكسيداتيو كه منجر به بروز برخي بيماري‌ها و سرطان، بخصوص درسنين بالا هستند مي‌شود. درمطالعه‌اي جامع، پس از 6سال تحت نظر داشتن بيماران مشخص شد كه مصرف ويتامين E با كاهش 33 درصدي بروز سرطان پروستات وكاهش 41 درصدي مرگ وميرناشي از سرطان پروستات همراه است. به طور كلي تفاوت‌هاي منطقه‌اي وفرهنگي دربروز سرطان بخوبي حاكي از آن است كه عوامل محيطي نقش مهمي در بروز و پيشرفت سرطان دارند. غذا مهم ترين و شايع‌ترين عامل جهت ورود مواد سرطان زا به درون بدن است (ساير راه‌ها عبارتند از استنشاق و جذب ازراه پوست) دركنار ساير عوامل سرطان‌زا تغذيه نامناسب 30 درصد از علل بروز سرطان رابه خود اختصاص مي‌دهد. سيگار به عنوان عامل منحصر به فرد مرگ ومير درآمريكا شناخته شده و مسئول حداقل 35 درصد ازمرگ وميرهاي ناشي از سرطان درآمريكاست. برنامه‌هاي آموزشي متعددي جهت كم كردن ميزان مصرف سيگار و بدنبال آن بروز بيماري سرطان درحال حاضر در دست اجرا ست. پيشگيري استفاده از داروها با تركيبات از داروها يا تركيبات شيميايي است. پيشگيري دارويي به طور خلاصه به معني استفاده دارويي ازآن دسته ازتركيبات طبيعي يا مصنوعي است كه با عملكردمشخص بتوانند يا از بروز سرطان جلوگيري كنند و يا اينكه سلول‌هاي سرطاني را در مراحل بسيار ابتدايي ازبين ببرند. پيش از 450 ماده شناخته شده وجود دارد كه در تحقيقات آزمايشگاهي اثرات پيشگيري كننده از سرطان براي آنها شرح داده شده است ولي تنها 40مورد ازآن به صورت كلينيكي برروي افراد مورد بررسي قرارگرفته است. اين تركيبات درچهار گروه اصلي قراردارند، گروه اول داروهائي هستند كه نقش تنظيم كنندگي براي گيرنده هورمون استروژن را دربدن بعهده دارند ويا ديگر هورمون هائي كه به اين منظور دركلينيك استفاده مي‌شود. به عنوان مثال داروي پرمصرف تاموكسي فن از اين گروه است كه بيش از 20 سال است كه دردرمان بيماران مبتلا به سرطان پستان درحال استفاده مي‌باشد و تحقيقات نشان داده كه اين دارو به عنوان پيشگيري از عود مجدد يا پيشرفت بيماري دززناني كه مبتلا بوده‌اند مؤثر است. درتحقيقي كه برروي 13388 زن بين سنين 35 سال به بالا كه در معرض خطر پيشرفت بيماري سرطان پستان بوده و تحت درمان با داروي تاموكسي فن قرار گرفته‌اند نشان داده شد كه در مقايسه با گروهي كه اين دارو را دريافت نكرده‌اند 49 درصد خطر پيشرفت بيماري در آنها كمتربوده است. به عبارتي مصرف اين دارو درخانم‌هاي مبتلا به سرطان‌پستان خطر بروز تومور جديد درپستان ديگر را درحدود بيش از 40 درصد كاهش داده است. البته شايان ذكر است اين دارو وعوارض جانبي قابل توجهي دارد كه تاكنون استفاده وسيع ازآن به عنوان يك داروي پيشگيري را بامشكل مواجه ساخته است. مثال ديگر استفاده از داروي فيناسترايد در مردان مبتلا به بزرگي خوش خيم پروستات است كه اين دارو توانسته پيشرفت اين بيماري به سمت بدخيمي را در افراد دريافت كننده دارو كمتر نمايد. استفاده از آسپيرين و داروهاي ضد درد مشابه آن در پيشگيري از سرطان روده در افراد مبتلا به پوليپ روده مورد ارزيابي قرار گرفته است. بنابراين امروزه مصرف برخي داروها يا ويتامين‌ها از جمله تركيبات شناخته شده‌اند كه توسط متخصصين تغذيه يا پزشك در برخي افراد توصيه مي‌شوند. ازجمله نكات مهم درپيشگيري از سرطان انجام به موقع روش‌هاي تشخيص و تست‌هاي ضروري است. امروزه تست‌هاي شناخته شده‌اي جهت تشخيص زود هنگام سرطان پروستات، روده بزرگ، ريه، تخمدان، رحم وغيره وجود دارد كه انجام صحيح و به موقع آنها در پيشگيري ودرمان سريع بيماري نقش مهمي دارد . 75 درصد تمام سرطان‌ها را مي‌توان با انجام آزمون‌هاي تشخيصي و روش‌هاي خود معاينه‌اي درمان نمود. تحقيقات نشانگر آن است كه تشخيص و درمان فوري بسياري از سرطان‌ها امكان حيات 5ساله را به حدود 92 درصد مي‌رساند. يك برنامه پيشگيري از سرطان مي‌تواند فوق‌العاده جالب وشگفت انگيز باشد، اما مهمتر از همه اينكه اين برنامه آسان و قابل اجراباشد. سال‌ها است كه مطالب زيادي در مورد كارهايي كه بايد براي مراقبت از سلامت خود انجام دهيم،خوانده و شنيده‌ايم. درنظر داشته‌باشيد كه اگر چه مي‌دانيد چنانچه كمتر بخوريد خوش اندام‌تر، و ازهمه مهم‌تر سالم‌تر خواهيد بود، اگر چه مي‌دانيد بايد ورزش كنيد اما...لازم دانستيم توصيه‌هاي زيررا مجدداً ذكر كنيم.
توصيه اول: مراقب باشيد وزنتان تا كجا قصد بالا رفتن دارد!
افزايش وزن به تناسب سن و قد تا حداكثر 5كيلوگرم شايد چندان ناراحت كننده نباشد،اما بيش از آن غير قابل تحمل است. نكته بسيار مهم اين است كه شما شب نمي‌خوابيد تا صبح با افزايش وزن سرسام آور بلند شويد و به سرعت اورژانس خبر دهيد واي به دادم برسيد كه من چاق شده‌ام. در نتيجه هيچگاه به عمق فاجعه پي نخواهيد برد. چاقي يك فرآيند تدريجي است و فقط كافي است بعد از مطالعه اين چند سطر نگاهي به آلبوم عكس‌هايتان بياندازيد. علت اينكه بعضي از افراد نمي‌توانند رژيم غذايي خود را حفظ كنند اين است كه آنها نمي‌توانند آينده‌اي بدون غذاهاي دلخواهشان را تصور كنند. اين افراد دير يا زود شروع به پرخوري مي‌كنند و سپس احساس شكست مي‌كنند. آنگاه به اين نتيجه مي‌رسند كه فاقد اراده قوي هستند و با يأس ونااميدي از رژيم خود دست مي‌كشند.
عادت كنيد:
 -فقط وقتي گرسنه هستيد غذابخوريد.
-ازغذا خوردن براي مقابله با افسردگي استفاده نكنيد.
- ازپربودن شكمتان خرسند و راضي نباشيد.
- از خودتان اشتياق كمتري به غذاهاي بي‌ارزش و بي خاصيت نشان دهيد.
-غذا را آهسته و با آرامش بخوريد(اگر چه اين كار بسيار مشكل است ولي مطمئناً مفيد و سودمند خواهد بود).
- غذاهاي واقعي بخوريد و از قرص‌هاي رژيمي، قرص‌هاي ضد اشتها و يا قرص‌هاي كمكي كاهش دهنده وزن وقرص‌هاي بازاري به شدت بپرهيزيد. توجه داشته باشيد دومين عامل مرگ و مير درجهان پس از سيگار اضافه وزن است. مطمئن باشيد چاقي از علل مهم بروز سرطان رحم است و همچنين دربروز سرطان‌هاي كولون، كليه  وكيسه صفرا ونيز دربروز سرطان‌پستان دوره‌ي يائسگي تأثير دارد. بنابراين شديداً مراقب اضافه وزن خود باشيد (فرمول محاسبه وزن ايده‌آل‌تان= به ازاي هر 5/2 سانتي متر كه از150 اضافه قد داريد، 3/2 كيلوگرم به عدد 50 (براي آقايان) ويا به عدد 5/45 (براي خانم‌ها) اضافه كنيد. اين وزن ايده‌آل شما خواهد بود). آقايي با قد 175 سانتي متردر واقع 25سانتي متر (10تا 5/2 سانتي متر)از 150 اضافه قد دارد. بنابراين 23 كيلوگرم (10تا 3/2كيلوگرم) را با عدد 50 جمع كرده ووزن ايده‌آل آن حدود 73 كيلوگرم است. يا مثلاً درمورد خانمي با قد 160سانتي متر درواقع 10 سانتي‌متر (4تا 5/2سانتي متر) از 150 اضافه قد دارد بنابراين عدد اضافه بر50 برابر است با 2/9=3/2*4 ووزن تقريبي ايده‌آل آن حدود 2/59=2/9+50 يا در حدود 60 كيلوگرم است.
توصيه‌دوم: ميوه‌ها و سبزيجات تازه،رمز سلامتي
سبزيجات، ميوه‌ها و مركبات داراي فيبرهاي غذايي، ويتامين‌ها، مواد معدني و تركيبات فعال زيستي هستند كه دركاهش بروز سرطان درريه، روده، معده، سينه، پانكراس و مثانه نقش بسزايي دارند. بتا كاروتن، ويتامينB,A ويتامين C ويتامين E وسلنيوم (مؤثر دركاهش سرطان كبد)همگي"آنتي اكسيدان"به حساب مي‌آيند و سلول‌هاي بدن را از صدمات عوامل مضري مثل راديكال‌هاي آزاد حفظ مي‌كنند.سبزيجاتي مثل گل كلم وكاهو، گوجه فرنگي به خاطر داشتن "لوتئين" و "ليكوپن" و هويج به سبب داشتن‹‹كاروتن›› نقش ضد سرطان اثبات شده‌اي دارند. ضايعات پيش سرطاني دهاني بوسيله تركيبات حاوي ويتامين A ويتامين E و رتينوئيدها كاهش مي‌يابد ويتامين C موجب كاهش سرطان‌هاي كولون مي‌گردد، واستفاده ازآن درتركيبات ضد آفتاب باعث پايين آمدن احتمال سرطان‌هاي پوست مي‌شود. به منظور پيشگيري از سرطان، هرفرد روزانه بايد حداقل 400 گرم (نزديك به نيم كيلو) ميوه و سبزي تازه مصرف كند دراين صورت احتمال كلي بروز سرطان 23 تا 31% كاهش مي‌يابد. چون اثرپيشگيري كننده سبزي‌ها وميوه‌ها وابسته به وجود موادي است كه به مدت كوتاهي دربدن باقي مي‌مانند كم شدن اين مواد به صورت دوره‌اي (حتي كوتاه) عواقب بدي دارد.
(بنابراين، گياه‌خوار نباشيد اما زياد گياه بخوريد!)
غذاهاي گياهي به معناي واقعي‹‹محافظان سرطان›› ناميده مي‌شوند حجم زياد فيبر و ويتامين‌ها ومواد معدني اين گروه از مواد غذايي، آنها رابه ارتش توانمندي عليه انواع سرطان‌ها تبديل مي‌كند.
توصيه سوم: غذاهاي ساده، اكسير سلامتي!
دررژيم غذايي خود، مصرف موادغذايي حاوي قند و شكر و تركيبات مشابه آن را محدود كنيد چون كه مصرف زياد قند وشكر شانس ابتلا به سرطان‌هاي روده بزرگ و راست روده را بالا مي‌برند. توصيه مي‌شود كه 45 تا60% از انرژي مورد نياز روزانه، از نشاسته ومواد گياهي حاوي پروتئين تأمين شود و قند و شكر كمتر از 10% انرژي روزانه را تأمين كند.
بيشتر از حبوبات، غلات و محصولاتي چون سيب‌زميني وهويج استفاده كنيد. زيرا فيبر موجود دراين گونه مواد غذايي باعث مي‌شود كه مواد زايد و زيان‌آور واحتمالاً سرطان‌زا موجود درغذاها، سريع‌تر از سيستم گوارشي دفع شده و درنتيجه تماس كمتري با ديواره لوله گوارش داشته و به اين ترتيب خطر سرطان روده بزرگ، ركتوم (انتهاي روده بزرگ) و ساير قسمت‌هاي لوله گوارش كاهش يابد. سبوس گندم(نانهاي سنگك) درپيشگيري از سرطان‌هاي سينه و كولون نقش بسيار مؤثري دارد. كه دليل آن وجود تركيبات مهم فلاونوئيدي است. به طور كلي مطالعات متعدد نشان داده است كه غلات و حبوبات درپيشگيري از سرطان و بيماري‌هاي عروق قلب تأثير بسزايي دارند. مصرف غلات همراه سبوس شانس ابتلا به سرطان معده را كم كرده،رژيم‌هاي غذايي پرنشاسته از سرطان روده بزرگ(راست روده) پيشگيري مي‌كند. رژيم‌هاي محتوي غلات تصويه شده (آرد و برنج سفيد) به علت كمبود مواد مغذي باعث افزايش ابتلا به سرطان‌هاي مري و معده مي‌گردد. پس سعي كنيد دررژيم غذايي خود از مصرف مواد نشاسته‌اي تصفيه شده(بدون سبوس) كمتر استفاده كنيد.
توصيه چهارم: چربي كمتر، زندگي بهتر!
مصرف غذاهاي چرب به خصوص چربي‌هاي حيواني بايد محدود شود. رژيم‌هاي غذايي پرچرب شانس ابتلا به سرطان‌هاي ريه، روده‌بزرگ، راست روده پستان و پروستات ورحم رابالا مي‌برد. چربي‌هاي اشباع شده( جامد) وياچربي حيواني موجب بالا رفتن بروز سرطان‌هاي ريه، پستان،روده‌بزرگ مي‌شود. همچنين چربي باعث چاقي شده، ازاين راه نيز به طور غير مستقيم شانس سرطان را زياد مي‌كند. توصيه مي‌شود كه چربي 15 تا حداكثر 30% از انرژي موردنياز روزانه را تأمين كند و همان 30% هم از روغن‌هاي گياهي تأمين شود. چربي و گلسترول دربسياري از كشورهاي پيشرفته جزء قاتلين شناخته شده‌هستند. زيرا ايندو به تنهايي بيش از هر عامل ديگري انسان‌ها را مي‌كشند. گلسترول به طور مطلق از طريق فرآورده‌هاي حيواني وارد بدن مي‌شود زيرا تنها دركبد و سلول‌هاي حيواني توليد مي‌شود و ممكن نيست از طريق فرآورده‌هاي گياهي گلسترول جذب كرد. آجيل‌ها و روغن‌هاي نباتي هيچكدام گلسترول ندارند براي پايين آوردن گلسترول خونتان يك راه بيشتر نداريد و آن كم كردن مصرف فرآورده‌هاي حيواني است. ازاين راه نه تنها بدن خود را عليه سرطان ايمن مي‌كنيد بلكه پيامد ايجاد گرفتگي عروق را نيز كاهش خواهيد داد. اين حقيقت مهم را هرگز فراموش نكنيد كه:درحالي كه پروتئين‌هاي حيواني به طور قطع ميزان كلسترول شما را بالا مي‌برند، پروتئين‌هاي گياهي مي‌توانند آنها را كاهش دهند.
توصيه‌پنجم: سيگارتان را خاموش كنيد!
اين يك توصيه غذايي نيست، امادرمورد سرطان مصرف تنباكو و سيگار مهمترين عامل خطربراي سرطان ريه است و بهترين رژيم‌هاي غذايي نيز نمي‌توانن شما را در برابر سرطان بيمه كنند. اگرشما سيگاري هستيد! لذا ازاستمعال توتون و تنباكو چه به صورت جويدن و يا دود كردن خود داري كنيد. عامل 30% مرگ‌هاي ناشي از تمام سرطان‌ها و87% مرگ‌هاي ناشي از سرطان ريه مربوط به مصرف توتون و تنباكو است. علاوه برريه، سيگار درسرطان‌هاي قسمت‌هاي فوقاني دستگاه تنفس وگوارش و همچنين سرطان‌هاي مثانه، لوزالمعده، دهانه رحم و... نيز نقش دارد. درسيگار‌هاي فيلتردار كه مصرف كننده يك عميق به آن مي‌زند عوامل سرطان‌زايي دود سيگار دخالت دارند، يكي مقدار سيگار مصرفي در روز، وديگري ميزان تار(Tar) موجود درسيگار و ازهمه مهمتر، مدت زماني كه فرد سيگار مي‌كشد است. آمار نشان مي‌دهد كه يك سيگاري قهار باترك سيگار تازه پس از 10 سال از نظر ابتلا به سرطان ريه، تقريباً شانسي برابر با يك فرد غير سيگاري پيدا مي‌كند. همچنين كساني كه مصرف سيگار را از سنين پايين آغاز كرده‌اند بيشتر در معرض خطر قرار دارند. قرارگرفتن طولاني مدت درمعرض دود سيگار كه ازآن به عنوان سيگار كشيدن غيرفعال نام مي‌برند، يابه عبارتي، زندگي درمحيطي كه افراد سيگاري وجود دارند، خطر كمتري ازاستعمال مستقيم سيگار دارد. اما براساس آمارهاي موجود، استعمال غيرفعال نيز شانس ابتلا به سرطان ريه را 8/1 بالا مي‌برد و سالانه دربرخي ازكشورها هزاران نفر به علت سرطان‌هايي مي‌ميرند كه آنها رابه استعمال غيرفعال سيگار نسبت مي‌دهند.
توصيه ششم: تغيير عادات غذايي غلط!
- مصرف گوشت قرمز را محدود كنيد.
دكترتوماس مي‌نويسد: ازنظر تغذيه‌اي هيچ چيز بخصوصي در گوشت وجود ندارد كه ساير فرآورده‌ها نتواند آنرا تأمين كنند. دكتر ويليلم كونرور مؤلف ورئيس بخش غدد، متابوليسم و تغذيه در دانشكده علوم و بهداشت دانشگاه پورتلند به طور واضح بيان مي‌كند كه: چنين ذهنيتي درمردم گنجانده شده كه گويا بهترين پروتئين، پروتئين حيواني است و مردم نمي‌دانند كه گياهان داراي پروتئين‌هاي با كيفيت بسيار بالا هستند . هرچيزي كه رشد مي‌كند پروتئين دارد و از همه مهمتر، اينكه مگر حيوانات پروتئين خود را ازهمين منبع گياهي تأمين نمي‌كنند؟ دكتر كامپ بل معتقد است كه: رژيم غذايي خود را به گونه‌اي تغيير دهيد كه 80 تا 90% پروتئين آن از منابع گياهي و تنها 10 تا 20% ازمنابع حيواني تأمين شود. درنظر داشته باشيد كه فرآورده‌هاي حيواني را به عنوان خوشمزه كننده غذاها بكار ببرند نه به عنوان غذاهاي اصلي!
نكته قابل توجه اينكه:
خانم‌هاي چيني تنها 7% پروتئين غذايي خود را ازمحل حيواني تأمين مي‌كنند درحالي كه خانم‌هاي آمريكايي 70% پروتئين مصرفي‌شان از منابع حيواني است. و البته مرگ و مير ناشي از سرطان‌پستان درخانم‌هاي آمريكايي 5 برابر بيش از خانم‌هاي چيني است.
دكترساموئل اپشتين از دانشگاه شيكاگومي‌نويسد:
درحالي كه پژوهشگران مختلف به مساله رابطه چربي با سرطان‌پستان توجه كرده‌اند، هيچ يك مساله مهمتري را دراين رابطه مورد توجه قرارنداده‌اند و آن اين است كه درچربي و گوشت‌هاي چرب مقاديرزيادي حشره‌كش وهورمون‌هاي جنسي و استروئيد متمركز شده‌است كه آشكارا باعث ايجادسرطان‌ها و ازجمله سرطان پستان مي‌شوند. گوشت قرمز يكي از مهمترين عوامل سرطان است. مسموميت‌هاي غذايي درمرحله اول ازناحيه گوشت است. دانشمندان سمي را به نام "مالون آلدهيد" كه سمي سرطان‌زاست را درگوشت يافته‌اند. همچنين ايست زيادي ازمواد شيميايي آفت كش وجود دارد كه در گوشت‌ها قابل اندازه‌گيري هستند.
با ذكر اين موارد شما مي‌بايد مصرف گوشت قرمز را به كمتر از 80 گرم درروز برسانيد( البته مصرف گوشت مرغ وماهي برگوشت قرمز ارجحيت دارد) و مصرف بيش ازاين اندازه مضر است زيرا مصرف زياد آن احتمال ابتلا به سرطان‌هاي روده بزرگ و راست روده واحتمالاً لوزالمعده، پستان، پروستات وكليه را افزايش مي‌دهد و چون گوشت قرمز يك منبع مهم چربي‌هاي حيواني است، موجب افزايش ابتلا به سرطان‌هاي روده بزرگ، راست روده، پستان، رحم و پروستات مي‌شود.
-نمكدان‌ها راجمع كنيد!
سعي كنيدهنگام صرف غذا درسفره ازنمكدان استفاده نشودزيرا بروز سرطان معده درافرادي كه پيش ازمقدار معمول نمك مصرف مي‌كنند، بيشتر از افراد عادي است. مصرف نمك را به كمتر از 6 گرم درروز محدود كنيد. درمورد كودكان اين ميزان كمتر از 3گرم به ازاي هر 1000 كيلو كالري توصيه مي‌شود. رژيم‌هاي غذايي‌ پرنمك احتمال بروز سرطان ناحيه حلق- بيني رابالا مي‌برند.
- مواد سوخته نخوريد!
كباب كردن گوشت برروي شعله مستقيم آتش ويا زياد سرخ كردن گوشت ( قهوه اي تيره شدن) بسيار خطرناك است زيرا حرارت بالا برروي پروتئين‌هاي مواد غذايي و گوشت اثر كرده و باعث توليد تركيبات شيميايي به آمين‌هاي " آروماتيك هتروسيكليك" مي‌شود. اين تركيبات با سرطان روده بزرگ و ركتوم ارتباط مستقيم دارند،بنابراين از مصرف ماهي و گوشت كه در اثر كباب شدن كاملاً آب آن كشيده شده وسوخته وبرشته شده‌اند پرهيز كنيد. سوخته زغال چوب داراي هيدروكربن‌هاي پلي سيليك سرطان‌زا است كه برروي ماهي دودي شده رسوب مي‌كند و به اين دليل است كه مصرف ماهي دودي به ضررش نمي‌ارزد. نكته آخر اينكه(پختن مواد غذايي به صورت بخارپز يا آب پز توصيه مي‌شود).
- سويا، آنقدرها هم بدنيست!

استفاده از لوبياي سويا به عنوان يك ماده اوليه براي تهيه غذا، ميزان بروز سرطان سينه و پروستات راكمتر مي‌كند. لوبياي سويا همچنين باعث كاهش كلسترول سرم خون و وزن بدن مي‌شود. از فوايد ديگر آن اين كه درسلامتي قلب وعروق وهمين طور بيماري ديابت بسيار سودمند است. سويا دركاهش مي‌دهند . قرص‌ها وعصاره‌هاي بازاري تهيه شده از سير كه فاقد بو هستند اين خاصيت ضدسرطاني را ندارند. 

غذاها ومواد مانده شده مصرف نكنيد!

غذاهايي كه درمكان گرم و مرطوب مي‌‌مانند، محيط مناسبي جهت رشد قارچ‌ها خواهند بود."ميكوتوكسين" ياسم توليدي از اين قارچ‌ها موجب افزايش خطر سرطان كبد مي‌شود. بادام زميني، غلات، پسته كه درشرايط مناسب نگهداري نشوند، نيز محل رشد قارچي به نام "اسپرژيلوس فلووس" مي‌شوند كه اين قارچ با توليد" آفلاتوكسين" احتمال بروز سرطان را بالا مي‌برد. سموم آفلاتوكسين از جمله سموم شناخته شده‌اند كه بروز سرطان كبد دخالت دارند.
-عدم مصرف الكل:
ازمصرف الكل و نوشابه‌هاي الكلي بايستي خودداري شود. مصرف الكل احتمال بروز سرطان‌هاي دهان و حلق و حنجره، مري، كبد و لوزالمعده رابه طور قطع افزايش مي‌دهد.
الكل همين طور در ايجاد سرطان‌هاي روده بزرگ وراست روده و پستان هم نقش دارد. لازم است بدانيد كه آژانس بين المللي تحقيقات سرطان، الكل را جزء عواملي كه قطعا براي انسان سرطان‌زا است، طبقه‌بندي كرده‌است.
- مصرف فرآورده‌هاي لبني!
C,L,A ازتركيبات پايدار موجود درشير است و نتايج مطالعات نشان داده است كه اين تركيب احتمال بروز سرطان پوست و معده را در موش كاهش داده است. آزمايش‌ها نشان داده است كه رشد سلول سرطاني روده بزرگ وسرطان سينه انسان با مصرف شير مهارشده است. اين تركيب مفيد فرآيند پاستوريزه كردن و نگهداري شير از بين نمي‌رود.
C, 1,A ازاصلي‌ترين مواد طبيعي ضد سرطان است و محققان درتلاشند كه ميزان غلظت آن را از طريق مهندسي ژنتيك درفرآورده‌هاي لبني افزايش دهند.
توصيه هفتم:ورزش
 درپژوهشي كه توسط دكتر كوپه درمورد بيش از 13هزار نفر از مرد و زن در بيش از 8 سال انجام گرفته،نشان داده است كه ميزان كل مرگ و مير درمرداني كه كمترين تناسب اندام را داشته‌اند، بيش از 3برابر مردان متناسب (كساني كه منظم ورزش مي‌كردند) بوده است. اين نسبت درمورد خانم‌ها بيش از 5برابر گزارش شده است. همين‌طور پژوهش‌ها نشان داده‌اند كه مردان نا متناسب مي‌توانند خطر مرگ و مير خود را به هر علتي با انجام ورزش مداوم 37% كاهش دهندو اين رقم درخانم‌ها حدود 48% گزارش شده است. درمجله انستيتوي ملي سرطان آمده است كه، يكسري پژوهش‌هاي كاملاً جديد نشان مي‌دهند كه فعاليت ورزشي ملايم و منظم خطر بروز سرطان‌پستان را درخانم‌ها قبل از دوران يائسگي به ميزان 60% كاهش مي‌دهد. درماه مه 1997 ميلادي نتايج يكسري پژوهش‌هاي وسيع ديگر در مجله پزشكي نيوانگلند انتشار يافت كه دراين پژوهش‌ها، 25 هزارزن براي 14 سال درنظر گرفته شدند. درنتايج انتشار يافته چنين آمده است كه خانم‌‌هايي كه حداقل 4ساعت درهفته ورزش مي‌كنند، در مقايسه با خانم‌هايي كه فعاليت چنداني ندارند 37% كمتر درمعرض خطر ابتلا به سرطان‌پستان قراردارند وهراندازه فعاليت ورزشي آنها بيشتر باشد احتمال بروز اين بيماري درآنها كمتر مي‌شود. رئيس مركز پيشگيري سرطان دردانشگاه‌هاروارد مي‌گويد: اين پژوهش‌ها به منزل گواهي بسيار روشن و نويني است كه به سادگي نشان مي‌دهند، هيچ دليلي براي پرهيز ازاندكي راه رفتن وجود ندارد. راه رفتن درسراسر جهان يك روش شناخته شده براي حفظ سلامت و تناسب اندام هست، پس شما هم لطفاً راه برويد.
- راه رفتن يك ورزش ايده‌آل "آئروبيك"است.
توصيه هشتم: مثبت نگرباشيد!
نقش روحيه افراد درروند بيماري چه اندازه است؟
اگرمي‌خواهيد خوب وخوشحال باشيد نه تنها بدن بلكه ذهن نيز بايستي درتوازن وآرامش قرار داشته باشد"اونيست هولمز". دراين قسمت برآن هستيم تا ارتباط بين سيستم ايمني بدن و تأثيرات روحيه خوب ومتعادل برآن، وهمچنين نقش اين سيستم در جلوگيري از پيشرفت بيماري سرطان بحث‌هايي داشته باشيم. مطالعات گسترده، ارتباط بين عوامل روحي- اجتماعي و اثرات آن برسلامت افراد رامورد بررسي قرار داده‌اند بحث دراين زمينه ارتباط تنگاتنگ سيستم ايمني ومواد هورموني تنظيم كننده‌ي فعاليت بدن را نشان مي‌دهد. مدت‌ها اثرات مستقيم تنش رفتار عصبي برروي سيستم ايمني بدن غيرمشخص بود. اما امروزه‌ نقش استرس‌ها ونگراني‌ها در تضعيف كردن سيستم دفاعي بدن كاملاً مشخص شده‌ است. همچنين فاكتورهاي روحي- اجتماعي مي‌توانند اثرات استرس را برروي سيستم ايمني وبيماري سرطان به صورت دفاع ايمني بدن دربرابر رشد غير طبيعي سلول‌هاي سرطاني است. فاكتورهاي روحي وشرايط اجتماعي به طور غيرمستقيم سبب كاهش رشد سلول‌هاي سرطاني مي‌شوند. دكتر بوچانون يكي از پژوهشگران دانشگاه پسيلوانيا درطي تحقيقاتي به اين نتيجه رسيد كه در طول مدت ده سال، مرگ ومير افراد بدبين نسبت به افراد خوش بين بيشتر بوده است. درسال 1998 ميلادي درتحقيقي كه توسط Rabin,Cohen صورت گرفت، شواهد كلينيكي دربيماران، حقايق بالا را تصديق نمود. براي واضح تر شدن مطالب گفته‌شده، برخي نكات رابيشتر توضيح خواهيم داد:
نقش دفاع ايمني بدن برضد سرطان:
درسال 1996 دكترDorudi Cony –Vile تئوري جديدي رابه نام ايمني –بقا مطرح كرد. اين تئوري بيان كننده نقش دفاعي سيستم ايمني بدن دربرابر سلول‌هاي توموري تازه تشكيل شده و همين طور رشد سلول‌هاي توموري موجود است . البته اين تئوري هنوز جاي مطالعه و بحث دارد و به طور كامل ازنظر كلينيكي درافراد ثابت نشده است، اما آنچه مسلم است سيستم ايمني بدن نقش منفي براي سلول‌هاي سرطاني ندارد اما با اثرات تنظيم كنندگي كه دارد، دركنترل پيشرفت آن حائز اهميت است. به طور مثال: درصورت ضعيف شدن سيستم ايمني، برگشت و رشد تومور سريع‌تر خواهد بود. مثال روشن ديگر، استفاده از داروهاي تضعيف كننده سيستم ايمني دربيماراني است كه پيوند عضو داشته‌اند اين بيماران داروهاي تضعيف كننده‌ي سيستم ايمني رابه اين دليل كه شناسايي عضو پيوندي توسط سيستم ايمني صورت نگيرد مصرف مي‌كنند، ديده شده كه شيوع تومور به خصوص سرطان‌هاي خوني و پوستي دراين افراد به مراتب بيشتر بوده است.
شناسايي عوامل مضر توسط سيستم دفاعي:
ابتدا بايد سيستم ايمني بدن، سلول سرطاني را شناسايي كرده، سپس به آن حمله كند و آن را از بين ببرد. براي قدم اول، سلول بايد ابتدا درديد و دسترس دفاعي قرار گرفته، وشاخص خاصي هم داشته باشد، تاسيستم ايمني آن را نسبت به سلول‌ها ومواد طبيعي موجود دربدن شناسايي كند، اما متأسفانه اكثر سلول‌هاي سرطاني، در سطح خود اين شاخص‌هاي تغيير يافته قابل تشخيص توسط سيستم ايمني را كه به آن اصطلاحاًآنتي ژن‌هاي غيرخودي مي‌گوييم رابروز نمي‌دهند. به ندرت دربعضي سرطان‌ها اين آنتي ژنها ظاهر مي‌شوند، مثلاً يكسري پروتئين‌هاي سطح سلول كه درحالت طبيعي تنها دردوران جنيني وجود دارند، درسرطان روده بزرگ مجدداً درسطح سلول ظاهر مي‌شوندكه توسط سيستم ايمني قابل شناسايي است. گاهي مثل سرطان پستان مولكول‌هايي درسطح سلول‌هاي سرطاني ايجاد مي‌شود كه نسبت به حال طبيعي مقادير بيشتري را به خود اختصاص مي‌دهد و توسط سيستم ايمني اين تفاوت قابل شناسايي خواهد بود.
به طور كلي آن دسته از سلول‌هاي سرطاني كه آنتي‌ژن‌هاي سطحي خاصي به اسم MHC دارند، به راحتي توسط دفاع ايمني بدن قابل شناسايي هستند وبه آساني ازبين مي‌روند. بنابراين ماجراي شناسايي سلول غير طبيعي، درصورتي به خوبي اتفاق خواهد افتاد كه سيستم ايمني بدن به صورت طبيعي وسالم به كارخود ادامه دهد. دركنار اين مطالب گفته شده، يكسري سلول‌هايي نيز دربدن به نام سلول‌هاي آن كي يا سلول كشنده طبيعي هستندكه كاراصلي اين سري از سلول‌هاي كشنده طبيعي هستند كه كاراصلي اين سري از سلول‌ها از بين بردن ويروس‌ها دربدن است، اما درازبين بردن سلول‌هاي توموري نيز بي تأثير نيستند و امروزه مشخص شده كه اين سلول‌ها توانايي‌هاي منحصر به فردي در تشخيص وكشتن انواع مختلف سلول‌هاي سرطاني دارند. نكته جالب اين جا است كه حتي درمواردي كه سلول‌هاي سرطاني قادربه بروز آنتي‌ژن‌هاي MHC درسطح خودشان نباشند، بهرحال توسط سلول‌هاي آن كي شناسايي و ازبين خواهند رفت. به غير از سلول‌هاي آن كي، شناسايي و از بين خواهند رفت. به غير از سلول‌هاي آن كي، سلول‌هاي "ماكروفاژ" و" گرانولوسيتها" نيز ازجمله سلول‌هاي مهم سيستم ايمني بدن برضد سلول‌هاي سرطاني هستند. باتمام اين بحث‌ها به اين نتيجه مي‌رسيم كه سيستم ايمني بدن نقش حفاظتي فوق‌العاده مهمي دربرابر رشد سلول‌هاي توموري دارد و به همين دليل به عنوان دفاع اوليه برضد سرطان شناخته شده‌است. در تحقيقاتي كه درسال 1996 توسط Vile وهمكارانش صورت گرفت اين نتايج به ثبت رسيد كه :
سيستم ايمني بدن براحتي مي‌تواند رشد عفونت‌ها و ميكروب‌ها را تحت تأثير قرار دهد وبا آنها مبارزه كند اما دربسياري از سرطان‌ها به علت رشد سريع و فرآينده‌اي كه تومور از خود نشان مي‌دهد. مي‌تواند از ديد ودسترس سيستم ايمني مخفي شود ويا به عبارت ديگر به صورت غيرقابل مشاهده درآيد. در اين صورت پروتئين‌هاي اصلي سطح سلول ياهمان MHC كه توسط سيستم ايمني قابل شناسايي هستند، دراين سلول‌هاي سرطاني به علت رشد سريع به ميزان كم ظاهر مي‌شوند وگاه كاملاً ازبين مي‌روند. تحقيقات بسياري كه دراين زمينه صورت گرفته، نشان مي‌دهدكه نيمي ازسلول‌هاي سرطاني به علت رشد سريع به ميزان كم ظاهر مي‌شوند و گاه كاملاً از بين مي‌روند. تحقيقات بسياري كه دراين زمينه صورت گرفته، نشان مي‌دهد كه نيمي از سلول‌هاي سرطاني‌پستان وروده به طور كامل اين پروتئين‌هاي MHC كه توسط سيستم ايمني قابل شناسايي هستند، دراين سلول‌هاي سرطاني به علت رشد سريع به ميزان كم ظاهر مي‌شوند و گاه كاملاً ازبين مي‌روند. تحقيقات بسياري كه دراين زمينه صورت گرفته، نشان مي‌دهد كه نيمي از سلول‌هاي سرطاني پستان و روده به طور كامل اين پروتئين‌هاي MHC را از دست داده‌اند و براي سيستم ايمني كاملاً غيرقابل تشخيص شده‌اند. بنابراين دركل بايد گفت: سيستم ايمني بدن به دلايل زير حايز اهميت است:
1)براي كنترل رشد سلول‌هاي سرطاني درصورتي كه رشد آهسته داشته باشند.
2) كنترل بروز عفونت‌هاي ويروسي رابه عهده دارند كه خود اين عفونت‌ها مي‌توانند يكي از عوامل شناخته شده بروز سرطان باشد. در نهايت سيستم ايمني از اين طريق مانع از ايجاد اين نوع عفونت‌ها در افراد مبتلا به سرطان مي‌شود نكته مهم اينكه يكي از علل مرگ ومير افراد سرطاني همين عفونت‌هاي ثانويه است.
3) اثرات روحي وشرايط اجتماعي برعملكرد‌هاي ايمني ضد تومور:
امروزه مطالعات دراين زمينه بسيار مورد توجه هستند. به طور كلي هر عامل روحي كه بتواند سيستم ايمني را تقويت كند، دردفاع ايمني ضد سرطان اثر مثبت دارد. درهر صورت تحقيقات دراين زمينه نياز به بررسي‌هاي بيشتري دارد.
نقش استرس يا تنش‌هاي مزمن:
يافته‌هاي تحقيقاتي به اين نتيجه رسيده‌اند كه تنش‌هاي مزمن و مكرر با كم شدن عملكرد سيستم ايمني رابطه مستقيم دارد. به عنوان مثال دريكي از اين مطالعاتي كه برروي 23 نفر داوطلب انجام شد. روش كار بدين صورت بود كه اين افراد به صورت مصنوعي درشرايط خاص استرس‌زا مثل برگزاري امتحان قرار گرفتند. درمقايسه با اين گروه، گروهي درشرايط آرامش يا Relaxation قرار داده شدند. درهردو گروه تحت بررسي برخي از فاكتور‌هاي مربوط به عملكرد سيستم ايمني، درمدت زمان‌هاي ذكر شده مورد بررسي قرار گرفت. نتايج تفاوت‌هاي واضحي رابين سيستم ايمني اين دوگروه نشان داد. به اين صورت كه در شرايط خاص بروز نگراني و اضطراب ميزان گلبول‌هاي سفيد خون و احتمال حضور برخي ويروس‌ها دربدن بالا مي‌رود و بسياري از فاكتورهاي ايمني دچار تغيير يا نقصان درعملكرد مي‌شود. درمقابل، گروهي كه در شرايط آرامش وآسودگي خاطر براي مدت زمان معين قرار گرفتند، برخي از فاكتورهاي موجود در سيستم دفاع ايمني بدن آنها مثل سلول‌هاي آن كي افزايش يافته بود. علاوه بر اين، مطالعات ديگر نيز نشان داده‌اند كه ميزان فعاليت و تعداد سلول‌هاي آن كي پس از استرس‌هاي رواني كوتاه مدت و آني، مثل پرش با چتر نجات، زد وخورد، كشمكش حساب‌هاي ذهني پيچيده وغيره به سرعت افزايش مي‌يابد. اين مطالعه نشان مي‌دهد كه سيستم ايمني به سرعتد افزايش مي‌يابد. اين مطالعه نشان مي‌دهد كه سيستم ايمني به سرعت عليه عامل استرس‌‍زا عكس‌العملي درجهت رفع اين عامل نشان مي‌دهد، اما درمقابل، درموارد استرس‌هاي مزمن و طولاني مدت، همانند اختلافات فردي، بيماري، ترس مزمن، مرگ عزيزان، طلاق، نااميدي و افسردگي‌هاي طولاني مدت، ميزان عملكرد مثبت سيستم ايمني منجمله تعداد وفعاليت‌ سلول‌هاي آن كي دچارنقصان مي‌شود. دكترEsterling درسال 1994 متوجه شد كه بيماران مبتلا به سرطان پيشرفته كه دچار افسردگي مي‌باشند، فعاليت سلول‌هاي آن كي آنها كمتر ازساير بيماران سرطاني است. دكتر مارتين سيليگمان پروفسور و استاد دانشگاه پنسيلوانيا و مؤلف كتاب خوش بيني آموخته شده پژوهش‌هايي انجام داده است كه نشان مي‌دهند، افراد بدبين وافسرده سيستم دفاعي ضعيف‌تري داشته، براي ابتلا به سرماخوردگي و آنفولانزا مستعدتر بوده، پس از پنجاه سالگي به بيماري‌هاي جسمي عمده‌اي مبتلا مي‌شوند.
نقش حمايت‌هاي احساسي واجتماعي:
اگر چه هنوز مطالعات به طور واضح و روشن نقش حمايتي عوامل اجتماعي را برروي عملكرد سيستم ايمني نشان نداده است، اما به نظر مي‌رسد كه ارتباط عاطفي وحمايت‌هاي اجتماعي مي‌تواند تضعيف سيستم ايمني حاصل از استرس را بهبود بخشد. خانم Levy وهمكارانش درسال 1990 ميلادي گزارش كردند كه ارتباطي بين ميزان فعاليت سلول‌هاي آن كي وميزان همدردي اطرافيان خانواده وپزشك دربيماران مبتلا به سرطان پستان بوده‌اند وعمل جراحي برداشتن پستان درآنها انجام شده وهمين طور از نظر روحي اعتماد به نفس بالاتري داشته و در شرايط روحي واجتماعي بهتري بوده‌اند، رشد بيماري درآنها به مراتب كمتر از گروهي بوده است كه اين شرايط روحي واجتماعي را نداشته‌اند. بدنبال آن براي اثبات اين ادعا تحقيقي برروي موش‌هاي آزمايشگاهي انجام شد ونتايج نشان دادند درموش‌هاي آزمايشگاهي كه دربدن آنها سرطان به شكل مصنوعي القا شده است اگربه آنها شوك وارد شود ميزان زنده ماندن آنها بسيار كمتر از موش‌هاي سرطاني است كه شوك دريافت نكرده‌اند. بنابراين اهميت درك شرايط روحي ورواني افراد در روند پيشرفت بيماري‌ها منجمله سرطان شايان توجه است.
نقش اعصاب و هورمون‌ها برروي سيستم ايمني ضد سرطان:
غده‌هيپوفيز و هيپوتالاموس در مغز وغده آدرنال درقسمت فوقاني كليه مسئول ترشح وكنترل بسياري از هورمونهاي بدن مي‌باشند. فعاليت اين غدد و ترشح هورمون‌ها ازآنها با يكديگر درتعادل هستند و درشرايط تنش و استرس سيستم عصبي فرد فعال شده و بدنبال آن غدد مغزي باعث تحريك غدد آدرنال گرديده وترشح هورمون‌هاي آن را زياد مي‌كن. ترشح غير طبيعي اين هورمون‌ها بر سيستم ايمني بدن تأثير گذاشته، دفاع ايمني دربرابر سرطان را كاهش مي‌دهد. به طور كلي هورمون‌هاي مسير هيپوتالاموس هيپوفيز و آدرنال تضعيف كننده سيستم ايمني هستند و اين مسير دراثر استرس فعال شده و پيامد آن چيزي جز كاهش توانايي ايمني بدي نيست . فعاليت اين سيستم هورموني درافراد سالم و طبيعي داراي نظم خاصي است. به عنوان مثال هورمون درافراد سالم وطبيعي داراي نظم خاصي است. به طور طبيعي درساعاتي از روز مثلاً قبل از بيدار شدن ازخواب در صبح‌ها به بالاترين مقدار خود رسيده ئو به مرور درطول روز اين هورمون كم مي‌شود و مجدداً سيكل روزانه‌ي خودش را از سر مي‌گيرد، اما ديده شده در 70% ازبيماراني كه سرطان پيشرفته پستان دارند، تغييرات نامنظمي درترشح اين هورمون‌ها به وجود مي‌آيد. حتي تحقيقات نشان داده است كه بي‌نظمي درترشح هورمون كورتيزول با پيشرفت سرطان مرتبط وحتي مي‌تواند عامل پيشرفت در برخي از سرطان‌ها باشد. دركل مي‌توان اين گونه تصوركرد كه مسيرهاي ايمني و هورموني بدن از اصلي‌ترين نقاطي هستند كه تحت تأثير عوامل وشرايط اجتماعي وروحي قرار مي‌گيرند و از اين طريق درپيشگيري وبهبود سرطان تأثير دارند.
نقش فاكتورهاي اجتماعي:
با وجود مطالعات بسياري كه دراين زمينه انجام شده است، هنوز نقشي اساسي براي اين عوامل دربروز وميزان شيوع سرطان وجود ندارد اما اين عوامل به طور حتم درميزان پيشرفت بيماري بي‌تأثير نمي‌باشند. مطالعات نشان داده‌اند كه احساس ترس و منفي نگري نسبت به بيماري درافراد مبتلا به سرطان باعث پيشرفت بيماري شده است. مطالعات به ما مي‌گويد كه به همان اندازه كه كشيدن سيگار و بالا بودن كلسترول خون دربروز مرگ و مير تأثير دارند، اثرات منفي عوامل روحي واجتماعي نيز مؤثرند. دراين بحث از كتاب، تمركز ما برروي بيماري سرطان به عنوان پيامد يك اختلال دربدن وارتباط آن با مسائل روحي و اجتماعي است. وجود ارتباط صحيح اجتماعي ازجهات مختلف مثل ازدواج موفق نحوه‌ي ارتباط مطلوب با افراد، داشتن اعتماد به نفس، آرامش خاطر و رضايت، دركاهش ريسك و يا خطر مردن ناشي از سرطان نقش به سزايي دارد. اين حالات مثبت رواني درمورد ساير بيماري‌ها نيز صادق است. مطالعه‌اي برروي تعدادي از افراد مبتلا به سرطان انجام شد و نشان داد بيماراني كه داراي روابط مثبت اجتماعي با همسر، خانواده، همكاران و نزديكان بوده وهمچنين داراي وضعيت اجتماعي وشغلي مناسب بوده‌اند، ميزان طول عمر بالاتري نسبت به افراد بيماري كه چنين شرايطي رانداشتند دارا مي‌باشند. همچنين دانشمندان و پژوهشگران بيان مي‌كنند كه خشم‌هاي تخليه نشده و فروخورده توام با فقدان عشق به خود درايجاد بسياري از سرطان‌ها نقش عمده‌اي دارند. دركل هنوز هم به طور واضح مشخص نيست كه اثرات مفيد روحي اجتماعي برنحوه پيشرفت سرطان ازچه طريقي تأثير دارد؟البته عوامل متعددي دراين زمينه دخالت دارند به عنوان مثال درشرايطي كه فرد دچار استرس وناراحتي مي‌شود به صورت غير مستقيم برخي رفتارهاي مربوط به سلامت وي ويا به قولي رفتارهاي بهداشتي دچارتغيير مي‌شود. فرضاً درطول اين دوره پراسترس، مصرف الكل بالا مي‌رود،شيوه خواب تغيير مي‌كند، مقدار وكيفيت غذايي بدتر شده، تمرينات ورزشي مختل شده و مصرف سيگار بالا مي‌رود كه تمامي اين عوامل دفاع انسان را در برابر عوامل سرطان‌زا و پيشرفت آن را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهند. نكته قابل توجه ديگر اينكه، عوامل استرس‌زا برروي مكانيسم‌هاي ترميمي بدن نيز بي‌تأثير نبوده، به طوري كه درطول دوره استرس يكسري مواد ازسيستم عصبي ترشح مي‌شوند كه توانايي ترميم DNA آسيب ديده دراثر سرطان‌زا را كاهش مي‌دهند. به عنوان نمونه در تحقيقاتي نشان داده شد، افرادي كه به طور مكرر در شرايط تنش‌زا قرارمي‌گيرند، درصورتي كه سلول‌هاي لنفوسيت خونشان درمعرض اشعه X قرارگيرد، نسبت به گروه ديگر آسيب به DNA لنفوسيت آنها، كمتر بازسازي و ترميم مي‌شود.
 به گفته دكتر ديپاك چوپرا دركتاب، شفاي كوانتومي:
به خوبي روشن است دريك جو منفي توانايي بهبودي وشفا به ميزان زيادي كاهش مي‌يابد. براي مثال افراد افسرده نه تنها بازتاب‌هاي ايمني بدنشان كاهش مي‌يابد، بلكه توانايي DNA آنها براي خود ترميمي ضعيف مي‌شود. پس شايد وقت آن رسيده باشد كه با تمام وجودتان سعي كنيد غم گذشته را نخوريد كه غم گذشته همان افسردگي است وهمين طور سعي كنيد غم آينده را از خود دوركنيد كه غم آينده چيزي جز استرس واضطراب نيست، ومطمئن باشيد آنچه درزندگي به طور قطع لازم است عشق ومحبت است، بقيه چيزها فقط مفيدند
منبع مورد استفاده: دانستنیهای سرطان
 
 
 

مطب:تهران-سعادت‌آباد-بالاترازمیدان کاج-نبش‌خ‌هفتم‌ساختمان‌میلاد کاج‌ واحد301 تلفن3و 2 2 5 3 3 1 2 2

 
Copyright © 2018  doctorjaafari.irAllright Reserved .